Viktiga saker att komma ihåg innan du hyr bil

Har du en semester planerad? Då kan det vara bra att hyra en bil för att maxa semestern. Men hjälp av en hyrbil kan du enkelt ta dig runt på ditt resmål utan att känna dig lurad av taxichaufförer. En hyrbil ger dig också mer frihet och ökar räckvidden på utflykter till ett större område runt ditt huvudsakliga resmål. Att hyra bil kan kännas skrämmande för en del men det behöver det inte vara. Här kan du läsa om några viktiga saker att ha i åtanke när du skall hyra en bil.

  • En hyrbil tar dig runt i närområdet
  • Enhyrbilmaxarsemestern

Inför din bokning

I planeringsstadiet inför en bilhyrning är det viktigt att man lägger lite tid på att hitta rätt hyrbil till rätt pris. Med hjälp av hemsidor där biluthyrare är samlade på en plats kan du enkelt hitta billigaste hyrbilen för dina datum. Exempelvis kan man nyttja Rentalcarseller Holidayautos för att smidigt hitta den rätta hyrbilen för just dig. På dessa två hemsidor kan du bland annat sortera på storlek, modell, pris eller villkor för att hitta den optimala hyrbilen. Sajterna erbjuder hyrbilar från både lokala och välkända biluthyrare.

När en reservation skall göras är det av största vikt att du läser igenom villkoren för bokningen för att slippa oväntade kostnader när den skall hämtas ut. Policyn när det kommer till exempelvis bränsle, körda kilometer, extra förare, bilbarnstolar eller djur skiljer sig mycket mellan olika bolag. En del bilhyror inkluderar fria mil medan andra tar betalt för alla kilometer som blir körda, missar man en sådan detalj kan det bli kostsamt i slutändan så det gäller att vara påläst på vad som gäller.

Uthämtning

När en hyrbil skall hämtas ut krävs det att föraren visar upp sitt körkort samt ett giltigt pass. Utöver detta krävs också ett kreditkort i förarens namn för att biluthyraren skall kunna låsa en summa pengar utifall att något händer med bilen. Detta kallas för en självrisk. Vill man undvika självrisken så erbjuder ofta biluthyrningspersonalen en försäkring man kan teckna mot detta, en sådan försäkring är inte ett tvång men kan vara en trygghet om man vill känna sig säkrare mot oväntade utgifter.

Innan du kör iväg med din hyrbil från uthyrningsstationen bör du kontrollera hela bilen och leta efter skador på den. Hittar du en skada som inte finns med på ditt protokoll ska du påpeka detta innan du lämnar hyrbilsfirman så de inte påstår att du orsakat skadan under din hyresperiod när du lämnar igen bilen. Innan du kör iväg kan det också vara smart att testa bilens funktioner så du har koll på hur du manövrerar den, dagens hyrbilar är väldigt moderna och det kan vara ovant för många.

Skriv ut din bokningsbekräftelse

Det rekommenderas alltid att boka din hyrbil på internet innan du anländer till ditt resmål för att garantera att det finns en hyrbil ledig samt slippa onödig väntetid vid upphämtning. När du bokar en hyrbil på internet erbjuds ofta många val, däribland en försäkring mot självrisk eller en extrakostnad för att lägga till en förare. Har du valt detta och betalar för detta vid bokningen bör du vara uppmärksam så inte biluthyraren missar detta och tar betalt ytterligare en gång. Skriv gärna ut din bokningsbekräftelse för att visa uthyraren.